Dél-Anglia rejtett kincse: Rye
2020. október 13. írta: Magyarul Utazó

Dél-Anglia rejtett kincse: Rye

A sussexi kisvárosban minden megvan, amit egy tökéletes turistacélponttól elvárhatunk: történelmi épületek, hangulatos vendéglátóhelyek és még a tengerpart is könnyen megközelíthető. Rye idilli utcái mégsem váltak a tömegturizmus áldozatává, így lökdösődés és sorbanállás nélkül fedezhetjük fel a mesés angol települést.

img_8807.jpg

Rye egykor egy tengerparti öbölben feküdt és fontos kikötőként szolgált. A középkori térképeken még látszik, hogy a La Manche csatornától egészen az akkori városfalig lehetett hajózni, az évszázadok során azonban az öböl fokozatosan feltöltődött, elzárva ezzel a települést a tengeri kereskedelemtől. Bár a Rother folyó továbbra is hajózható volt, a nagyobb tengerjárók már nem fértek el rajta, ezt pedig város gazdasága is megsínylette. Rye lakossága ezután elsősorban halászatból és csempészetből élt. Mára a turizmus is fontos szerepet játszik a település életében, a helyi múzeumok mellett a régiségboltok és a történelmi pubok is sok látogatót vonzanak (és nem túlzás azt állítani, hogy itt minden sarkon van egy antik kereskedés).

img_4706.jpg

A kisváros egyszerűen megközelíthető autóval is tömegközlekedéssel is. Londonból bő egy óra az út és óránként indulnak vonatok, az egyetlen kellemetlen tényező, hogy a legtöbb esetben egyszer át kell szállnunk félúton. Ennek ellenére a vasút így is gyorsabb, mintha autóval indulnánk útnak. 

img_4696.jpg

Akár egy napra, akár egy egész hétvégére érkezünk Rye-ba, az idilli angol település egy percre sem hagy unatkozni. A történelmi óváros meredek, macskaköves utcáiban számos hangulatos teázó, kávézó és pub sorakozik. Ezek közül a leghíresebb minden bizonnyal a 1156 óta üzemelő Mermaid Inn, amely a legenda szerint a helyi csempészek találkozóhelye volt. A Mermaid Streeten álló épületet ugyan az 1400-as években újjáépítették (majd az 1600-as években ismét megtoldották), a borospincéi valóban közel 900 évesek. A középkori hangulatú belső térben ráadásul ropogó tűz mellett fogyaszthattuk el a vacsoránk. Kell ennél több egy hűvös őszi estén?

img_4698.jpg

Érdemes felkeresni a dombtetőn magasodó St Mary’s templomot és szomszédban álló Ypres Towert is, amely a franciáktól volt hivatott megvédeni a város lakosságát. A torony egyébként Rye egyik legrégebbi épülete, ma pedig múzeumként funkcionál.

img_4702.jpg

A belvárostól alig félórányi sétára egy másik várromot is megcsodálhatunk. A Rye és Winchelsea között fekvő Camber várat VIII. Henrik építtette, hogy az védelmet biztosítson a helyi kikötőnek. Az erődítmény környezete az évszázadok során igencsak megváltozott, a terület fokozatosan feltöltődött, ma pedig már csak bárányok legelésznek errefelé. A vár az év jelentős részében nem látogatható (idén októberben például csak egy napra volt nyitva), kívülről azonban bármikor körbejárhatjuk. 

img_4731.jpg

Ugyancsak legelőkön át vezet a tengerpartra tartó túraútvonal. Rye központjából gyalog egy óra alatt juthatunk el a Camber Sands nevű strandig, de természetesen buszok is közlekednek erre (busszal kb. 20 perc az út). A homokdűnék mentén húzódó partszakasz nyáron kifejezetten népszerű célpont, de az év bármelyik szakában érdemes ellátogatni ide egy hangulatos sétára.

img_4749.jpg

Ha érdekelnek Kent tengerpartjai is, klikk ide!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr6216236930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UtazóTódi · utazotodi.blog.hu 2020.10.13. 23:45:51

Idén nyáron mi is Kentben és Surreyben kirándultunk párat, Camber Sandsbe is eljutottunk. Nem tudom Rye mennyire turista mentes hely, mikor arra mentünk, az odavezető úton több kilométeres kocsisor volt, mert a rendőrök lezárták az utat.
utazotodi.blog.hu/2020/07/11/camber_sands

masada 2020.10.14. 13:23:12

Rye aranyos de strandolni ne menjetek az iszapos partra ami tele van agresszív sirályokkal és ruhában lubickoló koszos arabokkal!
süti beállítások módosítása