10 kihagyhatatlan látnivaló Münchenben
2021. december 15. írta: Magyarul Utazó

10 kihagyhatatlan látnivaló Münchenben

Bajorország fővárosa nemcsak a híres Oktoberfestnek ad otthont, hanem történelmi épületeknek, egyedülálló templomoknak és múzeumoknak is. Legyen szó az óváros szűk utcáiról, a hatalmas zöld parkokról vagy az idilli folyópartokról, München mindenki számára tartogat valami különlegeset. Ha pedig csak néhányat keresnél fel a látnivalók közül, én az alábbi tíz helyszínt ajánlom.

img_7149.jpg

1. Marienplatz

A vásároknak helyet adó tér München alapítása óta központi helyszínként szolgál. Itt található a város egyik legjellegzetesebb épülete, a neogótikus stílusú Neues Rathaus (új városháza), valamint a ma már csak reprezentatív funkciókat betöltő Altes Rathaus (régi városháza). Márciustól októberig óránként jelentkező harangjátéknak is szem- és fültanúi lehetünk a Neues Rathaus homlokzata alatt, decemberben pedig a helyi karácsonyi vásár alkalmából telik meg a nagymúltú tér.

img_7168.jpg

2. Peterskirche

Néhány lépésnyire a Marienplatz forgatagától a város legrégebbi temploma magasodik fölénk. A Peterskirche tornya, melyet a helyiek csak Alter Peternek (Öreg Péter) neveznek, München legnépszerűbb kilátóhelye, ahonnan 56 méteres magasságból csodálhatjuk meg a Neues Rathaus vagy éppen a Frauenkirche épületét. Érdemes megtekinteni a templom barokk oltárját és lenyűgöző freskóit is.

img_7155.jpg

3. Frauenkirche

Nem mehetünk el szó nélkül a város ikonikus ikertornyai mellett sem. Az elképesztő méretekkel rendelkező gótikus stílusú épület a München-Freisingi főegyházmegye székesegyháza. Közel száz méter magas tornyai a város szinte minden szegletéből látszanak.

img_7215.jpg

4. Englisher Garten

A közvetlenül a városközpont mellett elterülő Englisher Garten Németország legnagyobb és sokak szerint legszebb városi parkja. A 375 hektáros zöldterület nagyobb például a New York-i Central Parknál is, található itt japán kert, kínai torony és egy monopterosz (görög körtemplom) is. Utóbbi tökéletes helyszín lehet, ha éppen a naplementében gyönyörködnénk. Az Englischer Garten a müncheniek szabadságának szimbóluma is egyben, ez ugyanis Németország egyik leghíresebb nudista fürdő- és napozóhelye. Az 1970-es és 80-as években volt, hogy napi 14 ezer ember is meztelenül élvezte a nyári napsütést a parkban.

img_7194.jpg

5. Nymphenburgi kastély

A város északi határában fekvő birtok a bajor uralkodóház, a Wittelsbachok nyári rezidenciájaként szolgált. A barokk stílusú főépület homlokzata közel 700 m széles, ezzel pedig a Versailles-i kastély méreteit is felülmúlja. A palota 200 hektáros kertjében impozáns szobrokat és szökőkutakat csodálhatunk meg, és ezért még belépőt sem kell váltanunk. A barokk és rokokó stílusú belső terek azonban csak külön jeggyel látogathatók.

img_7201.jpg

6. Asamkirche

Az 1746-ban átadott Nepomuki Szent János-templom, vagy ahogy a legtöbben ismerik Asamkirche (Asam-templom), egy testvérpár, Cosmas és Egid Asam nevéhez köthető. A jómódú család eredetileg saját használatra építette a kápolnát, ám közkívánatra végül mégis megnyitották a nyilvánosság előtt. Az épület a bajorországi rokokó egyik legkiemelkedőbb alkotása.

img_7210.jpg

7. Hofbräuhaus am Platzl

Egy müncheni látogatás sem lehet teljes a legendás sörcsarnok felkeresése nélkül. Az állami tulajdonban lévő Hofbräuhaust 1589-ben alapították és a 19. század végéig maga a sörfőző üzem is a München központjában fekvő épületben működött. Az ikonikus Schwemme nevű földszinti csarnok kivételével az összes terem komoly károkat szenvedett a II. világháborús bombázások során. Az étlapon ma is tradicionális bajor ételek sorakoznak, de nyugodtan beülhetünk akkor is, ha csak korsó sört kóstolnánk meg. 

img_7183.jpg

8. Münchner Residenz

A belváros szívében található palota a bajor királyok, választófejedelmek és hercegek egykori rezidenciája volt, ma pedig Európa egyik legnagyobb művészeti múzeuma működik benne. A palotakomplexum stílusa a koroknak megfelelően változott: egyes elemei reneszánsz, míg mások barokk, rokokó vagy éppen klasszicista stílusúak. Az egykori palotakert, a Hofgarten ma már közparkként működik.

img_7186.jpg

9. Theatinerkirche St. Kajetan

A Thienei Szent Kajetánnak szentelt templomot Miksa Emánuel trónörökös tiszteletére kezdték el építeni 1663-ban. Henrietta Adelheid hercegnő, a bajor választófejedelem hitvese ezzel az udvari templommal kívánt köszönetet mondani gyermekének születéséért. A késő barokk stílusú épület végül csak 1690-ben készült el, amikor már Miksa Emánuel volt Bajorország választófejedelme.

 

img_7144.jpg

10. Viktualienmarkt

Az 1800-as évek elején a városi piac pár kezdte kinőni a Marienplatzot, így új helyre költözött. Ez a mai Viktualienmarkt, mely magában foglal hentesüzleteket, virágárusokat és egy halpiacot is. Az árusok mellett kisebb éttermek is helyet kaptak itt, így akár egy tradicionális bajor virslit vagy egy müncheni szeletet is megkóstolhatunk.

img_7231-2.jpg

+1 Neuschwanstein kastély

Bár Münchentől közel 120 km-re fekszik, mindenképpen érdemes felkeresni a Neuschwanstein kastélyt is. A lélegzetelállító épület egyszerűen megközelíthető tömegközlekedéssel és autóval is. II. Lajos egykori rezidenciájáról itt írtam részletesen.

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr7416782350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TBal 2021.12.16. 15:59:52

A Nymphenburgi kastély elég messze van München északi határától - konkrétan München nyugati határán van. De sebaj.

Kimaradt még a Hofbräuhaus. Meg a Deutsches Museum.

Jossarian 2021.12.16. 17:26:08

Meg a sok félállat arab és török, na õk is megtekintésre érdemesek. Ja, vagy nem is...

csakeztengedte 2021.12.16. 17:28:06

BMW Welt, BMW múzeum, Olimpiai stadion, Városkapu.

Kyria 2021.12.17. 08:33:34

18 éves koromban érettségi ajándékként egy európai körútra vitt Apukám, többek között Münchenbe. És elvitt egy teljesen jellegtelen bejáratú, tényleg eszembe nem jutott volna, hogy az templom(!) épületbe. Beléptem és nem jutottam szóhoz. Olyan dús aranyozást, szó szerint minden négyzetcentiméteren valami káprázat, én nem láttam! A sors úgy hozta, hogy később nagyon sokszor jártam Münchenben és mindig próbáltam megtalálni, de sohasem sikerült. Most csak kíváncsiságból kattintottam ide...és azt hiszem, ez az. Az Asamkirche. Életben kellene látnom, mert a szemeim előtt van még mindig, pedig lassan már 35 éve annak, de felejthetetlen volt. Ha még egyszer eljutok oda, megkeresem, fantasztikus lenne, ha tényleg...
süti beállítások módosítása