Boleyn Anna otthona, a Hever-kastély
2021. június 22. írta: Magyarul Utazó

Boleyn Anna otthona, a Hever-kastély

A Londontól alig egy órára fekvő birtok Anglia egyik legszebb rózsakertjével büszkélkedhet, a hétszáz éves várfalak között pedig egyedülálló történelmi emlékeket is megtekinthetünk.

img_6119-2.jpg

Már kisgyerekként is volt egy megmagyarázhatatlan vonzalmam a brit kastélyokhoz, ám akkor csak fotókon csodálhattam meg a grandiózus épületeket. Most, hogy Nagy-Britanniában élek, lehetőségem van körbejárni és belülről is felfedezni a szigetország legszebb kastélyait, köztük ezt a Kent megyei gyöngyszemet.

img_6124-2.jpg

A mai Hever-kastély alapjául szolgáló erődítményt 1270-ben építették védelmi céllal. Az itt álló kapuházat és várfalakat a 14-15. században egészítették ki a ma is látható Tudor-kori épületekkel, és alakították a Boleyn család rezidenciájává. Az kérdéses, hogy Boleyn Anna, VIII. Henrik későbbi felesége itt született-e vagy sem, az azonban biztos, hogy 1513-ig ebben a kastélyban nevelkedett. Anna ezután Hollandiában és Franciaországban élt, majd hazatért Angliába és Katalin királyné (VIII. Henrik első feleségének) udvarhölgye lett. Ami pedig ezután következett, az alapjaiban változtatta meg az ország történelmét.

img_6127-2.jpg

A király szerelembe esett a fiatal és öntörvényű Annával, és feltett szándékává vált elválni feleségétől. A pápa azonban nem volt hajlandó érvényteleníteni a frigyet, így Henrik megtörte a katolikus egyház hatalmát Angliában.  A canterburyi érsek kinyilvánította a királyi pár házasságának érvénytelenségét, és megeskette VIII. Henriket és Boleyn Annát. Ez az esemény jelzi az anglikán egyház megalakulását, melynek feje maga a király.

img_6150.jpg

Három év sem telt el és az uralkodó második házassága is zátonyra futott, ez a frigy pedig lefejezéssel ért véget. Anna volt az első királyné, akit kivégeztek miután bűnösnek találták házasságtörésben, vérfertőzésben és felségárulásban (kérdéses, hogy ezek közül bármelyiket elkövette volna). VIII. Henrik ezután még négy feleséget fogyasztott el, akik közül egy betegségben hunyt el, egyet lefejeztetett, egy pedig túlélte őt. Hivatalosan egyszer sem vált el, mivel első és negyedik házasságát is érvénytelennek nyilvánították.

img_6151.jpg

A Boleyn-család Anna kivégzésével kegyvesztetté vált. Volt apósa halála után a Hever-kastély VIII. Henrik tulajdonába került, aki később negyedik feleségének, Klevei Annának adományozta a kenti uradalmat. A birtok ezután többször gazdát cserélt, a kastély állapota pedig egyre csak romlott. Az 1900-as évek elején egy amerikai milliomos, William Waldorf Astor vásárolta meg a területet és újította fel az egykori Boleyn-rezidenciát. Astor csónakázótavat és grandiózus kertet is építettet, ahol impozáns szoborgyűjteményét is közszemlére tette.

img_6138.jpg

A Hever-kastély ma is látogatható. Astor több szobát is saját ízlésének megfelelően újíttatott fel, de számos helység eredeti, Tudor-kori formájában tetszeleg. Megtekinthető többek között Boleyn Anna imakönyve is, melyet közvetlenül a kivégzése előtt olvashatott. A kastélyt körülvevő park kedvelt piknikező helyszín is, a közelben vízi játékok, éttermek és kávézók is várják a látogatókat.

img_6111.jpg

img_6166-2.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr4616598522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2021.06.22. 19:27:05

szemből mint egy légó kocka (bizonyára nem véletlenül)
süti beállítások módosítása