Dubaj: Top 10 látnivaló a sivatag legizgalmasabb városában
2022. február 16. írta: Magyarul Utazó

Dubaj: Top 10 látnivaló a sivatag legizgalmasabb városában

Egy hely, ahol sosem lehet unatkozni és mindig akad valami új felfedésre váró attrakció. Dubajban minden egy kicsit nagyobb, színesebb és meghökkentőbb, mint máshol, az ide látogatók pedig nem győzik kapkodni a fejüket a lélegzetelállító építmények között.

img_7633.jpg

Nehéz megnevezni, melyek az Arab-sivatag metropoliszának fő látványosságai. Tartok tőle, hogy mire megírom a listát és közzéteszem a bejegyzésem, felépül egy újabb felhőkarcoló vagy egy mesterséges szigetcsoport. Gyakran előfordul ez Dubajban, hiszen az égbe nyúló toronyházaktól hemzsegő város alig néhány évtized alatt épült fel gyakorlatilag a semmiből.

Az Egyesült Arab Emírségeknek nem titkolt célja, hogy Dubajt egy turisztikai paradicsommá tegye, és nagyon is jó úton járnak a felé, hogy ez sikerüljön. A Perzsa-öböl menti város közel 20 millió látogatót fogad évente, az Emírségek vezetése pedig szeretné ezt megduplázni a következő két évtizedben (csak viszonyítás képpen Budapestre érkező turisták száma évi 3-4 millió között mozog).

Könnyű beleszeretni egy olyan helybe, ahol egész évben nyár van, a világ bármely részéről kóstolhatsz ínycsiklandó ételeket és minden sarkon akad valami látnivaló. Ezek közül a látnivalók közül gyűjtöttem össze a tíz (plusz egy) kedvencemet.

img_7967.jpg

1. Burj Khalifa

A világ legmagasabb épületét – nem meglepő módon – a város szinte bármely pontjáról szemügyre vehetjük. A 829 m magas Burj Khalifát 2004-ben kezdték el építeni és alig öt évvel később már át is adták a nagyközönségnek. A szállodának, luxuslakásoknak és természetesen kilátónak is otthont adó toronyház egy gigantikus projekt részeként született meg, melynek során Dubaj egy korábban alig lakott területén építettek egy új városközpontot. A felhőkarcoló lábánál található a világ legnagyobb szökőkútja a Dubai Fountain, amely minden este különleges vízi show-val kápráztatja el a köré gyűlt tömeget. A showból maga a Burj Khalifa sem maradhat ki. Az épület homlokzatán 1,2 millió LED lámpát helyeztek el, az ezek által kreált képek pedig önmagában is rendkívül látványosak. Hiába, az Egyesült Arab Emírségekben tudják, hogyan kell szórakoztatni a turistákat.

 

img_7590.jpg

2. Al Fahidi

Hatalmas kontrasztot képez a downtown csillogó-villogó világával szemben Dubaj történelmi városmagja. A Dubaj-öböl évszázadokon át volt a helyi kereskedelem központja, csak az utóbbi évtizedek nagy ingatlanberuházásainak hatására vált az úgynevezett downtown, az új városközponttá. Az öböl partján fekvő Al Fahidi negyed szűk utcái és homokszínű házai az évszázadokkal korábbi időkből őriztek meg egy kis darabot. A szűk utcákban sétálva felfedezhetjük a tradicionális homokszínű házakat és a természetes légkondicionálóként működő széltornyokat. Itt található a város egyik felkapott, emirátusi specialitásokat kínáló étterme, az Arabian Tea House is, amelyet én is csak ajánlani tudok.  

 

img_7664.jpg

3. Al Seef

Az Al Fahidi negyedtól továbbsétálva Al Seef szabadtéri piacán találjuk magunkat. A partmenti szűk utcák árusai elsősorban hagyományos emirátusi termékeket vonultatnak fel, de azért igazi turistaparadicsomhoz méltóan nyitottak itt Starbucksot is. Az öbölben egyébként kisméretű hajók, úgynevezett abrák is közlekednek, melyekkel 1-2 dirhamért átkelhetünk a túloldalra (Deirába). 

 

img_7940.jpg

4. Deira bazárjai

A Dubaj-öböl keleti partján fekvő Deira elsősorban a bazárokról (szúkokról) híres. Mi ebben a nyüzsgő és színes városrészben foglaltunk szállást, így kilenc éjszakán keresztül élvezhettük a helyiek vendégszeretetét. Az utcán gyakorlatilag perceként szólítanak le, hogy órát, ruhát vagy parfümöt adjanak el, és ez csak fokozódik a bazárok belsejében. A Gold Souk árusai elsősorban arany ékszereket kínálnak, köztük jónéhány extravagáns darabot is. A szomszédos bazárokban pedig fűszerekből, kávéból, teából és ajándéktárgyakból vásárolhatunk be. Árcédulák általában nem szerepelnek a termékeken, így csak a vásárlón múlik, mennyire tud alkudni és egy kedvező árat kiharcolni.

 

img_7626.jpg

5. Kite Beach

Jumeirah városrész festői partvidéke az utóbbi években a helyi szörfösök törzshelyévé vált. A 14 km hosszan elnyúló ingyenesen látogatható partszakasz számos kávézónak és étteremnek is helyet ad, a fehér homokos part pedig nem okoz csalódást a napfényre és tengerparti hangulatra vágyó nyaralóknak sem. Ráadásként mesés kilátás nyílik a város egyik legikonikusabb épületére, a vitorlát formázó Burj Al Arabra.

 

img_7639.jpg

6. Burj Al Arab

A világ egyetlen hétcsillagos hoteljeként elhíresült szállodát 1999-ben nyitották meg. A mesterséges szigeten álló 321 m magas épülethez tartozik privát tengerpart és helikopterleszálló is. A Burj Al Arab (magyarul arabok tornya) hivatalosan egyébként „csak” egy ötcsillagos szálloda, ennél több csillagot ugyanis nem osztanak ki. A különleges szolgáltatások miatt terjedhetett el, hogy ez a „világ egyetlen hétcsillagos hotelje”, azt azonban a vezetőség többször is cáfolta, hogy közük lenne a jól csengő szlogenhez.

 

img_7646.jpg

7. Madinat Jumeirah

A Burj Al Arab szomszédságában több luxushotel is található, többek között a Madinat Jumeirah nevű városnegyedben is. Az „arab minivárosban” a szállodákon kívül számos étteremet, kávézót és még egy bazárt is meglátogathatunk, az épületek között pedig egy 5 km hosszú mesterséges folyó is csordogál. Itt találtunk rá a The Folly nevű bárra, amely tökéletes helyszín, ha elszürcsölnénk egy vállalható árú koktélt, és gyönyörködnénk a tenger felett lebukó napkorong látványában. 

 

img_7922.jpg

8. Palm Jumeirah

Dubaj egyik legikonikusabb városrésze a Palm Jumeirah nevet viselő mesterséges sziget. A pálmafát formázó monumentális alkotást 2001-ben kezdték el építeni egy többrészes projekt részeként. A későbbi szigetcsoportokról egyébként kevés szó esik, azok ugyanis nagyrészt ma is lakatlanok. A Palm Jumeirah első épületeit 2006-ban adták át, azóta pedig közel tízezren választották otthonul a pálmalevelek valamelyikét. A sziget csúcsánál található, a megannyi képeslapon szereplő Atlantis The Palm luxushotel, amely az atlantiszi témát meglovagolva, vízalatti lakosztályokat is üzemeltet. Az ikonikus szállodával szemben a The Pointe nevű negyedben számos tengerparti kávézó teraszáról élvezhetjük a különleges látványt (a fenti kép is innen készült). 

 

img_7928.jpg

9. JBR Beach

A város egyik legnépszerűbb szabadstrandja a JBR vagyis Jumeirah Beach Residence nevű negyed partján található. Az éttermekkel és bárokkal szegélyezett homokos parton számos vízi sportot próbálhatunk ki, ezen kívül van strandröplabda pálya, játszótér és még tevegelni is van lehetőség. Az azúrkék hullámokhoz és a napfényhez pedig remek kilátás is tartozik: a szemközti szigeten áll a világ legnagyobb óriáskereke, az Ain Dubai, a tengerpart mögött pedig a Dubai Marina felhőkarcolói magasodnak. Nekem néhány óra után nagyon sok volt a strand nyüzsgése, de mindenképpen érdemes legalább egyszer végigsétálni a parton.

 

img_7935.jpg

10. Dubai Marina

Mint Dubai sok más része, ez a terület is csak egy homokos síkság volt a 2000-es évek elejééig. Ekkor azonban egy mesterséges csatornát építettek ki és létrehozták ezt a látványos városrészt, melynek a Dubai Marina nevet adták. A projekt tervezését egy kanadai vállalat kapta meg, akik nem titkoltan egy Vancouver belvárosához hasonló helyet álmodtak ide. A luxuslakások mellett épültek itt plázák és szállodák, a csatorna partján futó sétány mellett pedig elsősorban éttermek sorakoznak. Ezek közül a Pier 7 nevű toronyház például hét különböző étteremnek ad otthont, és mindegyikből lélegzetelállító a kilátás.

 

img_7747.jpg

+1 Arab-sivatag

Nem lehet szó nélkül elmenni a Dubajt körülvevő sivatag mellett sem. Számos utazási iroda kínál sivatagi szafarikat, melyek során felfedezhetjük az aranyszínű homokdűnéket és akár még tevegelhetünk is a naplementében. A legtöbb túra a vacsorát is magában foglalja, melyet egy sivatagi táborban fogyaszthatunk el. Bár ezek az utak általában rendkívül „turistásak”, és a szervezők próbálják egy igazi vidámparkká varázsolni a sivatagot és rábeszélni arra, hogy minél több programot próbálj ki, a látványra nem lehet panasz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr417244964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása