Ottawa, Kanada festői fővárosa
2022. július 05. írta: Magyarul Utazó

Ottawa, Kanada festői fővárosa

Kevés olyan város van, amely egyszerre nyűgöz le grandiózus épületeivel, természetközeliségével és gazdag kulturális életével. A sűrű erdőkkel határolt Ottawa pontosan ilyen, tökéletes központja a kétnyelvű északi országnak.

img_9559.jpg

1857-ben Viktória királynő igencsak nagy meglepetést okozott, amikor Torontóval vagy Montréallal szemben a félreeső Ottawát jelölte meg Kanada fővárosának. Sokan gúnyolódtak akkor a döntésen. Egy amerikai újságíró például azzal viccelődött, hogy a betolakodók könnyen eltévedhetnek a közeli erdőkben a település után kutatva. A királynő és miniszterelnöke valójában több szakértővel is konzultáltak, mielőtt meghozták a döntést. Ottawa mellett szólt, hogy viszonylag távol fekszik az amerikai határtól, a folyókkal körülvett, dombos terület pedig kifejezetten jól védhető külső támadásokkal szemben. Nem elhanyagolható szempontok ezek, hiszen csak néhány évtizeddel járunk a 1812-es kanadai-amerikai háború után. Az újdonsült főváros ráadásul az angol nyelvű Ontario és a francia Québec tartományok határán fekszik, tökéletes helyszínként szolgálva egy kétnyelvű ország központjának.Ottawa ráadásul – a legtöbb kanadai településsel ellentétben – kifejezetten turistabarát hely. A belvárosban lépten nyomon táblák mesélnek a környék történelméről, az épületek érdekességeiről. Térképeket is kihelyeztek, és pirossal be is jelölték, melyik a legegyszerűbb útvonal a nevezetességek felfedezéséhez. Nekem most kivételesen semmi időm nem volt, hogy előzetes útitervet készítsek, így különösen jól jött, hogy az úgynevezett a Voyageurs Pathwayt követve szinte az összes izgalmas helyszínt megtekinthettem. Mutatom is, hogy mik voltak ezek.

Parliament Hill

A város központjában található Parliament Hill a kanadai törvényhozás központi helyszíne. 1859-ban ezen a festői dombtetőn kezdték el építeni a parlamentnek otthont adó neogótikus palotákat. A főépület 1916-ban szinte teljesen leégett, csak a könyvtári szárnyat sikerült megmenteni. 1927-re azonban még grandiózusabb formában építették újra és egy közel száz méter magas tornyot (Béke-torony) is hozzáadtak.
img_9606-2.jpg

A főépület sajnos ismét 2019 óta felújítás alatt áll, és 2030-ig biztosan nem lehet meglátogatni. A Képviselőház így ideiglenesen az úgynevezett nyugati blokkban, míg a Szenátus egy korábban pályaudvarként működő épületben ülésezik. Mindkét helyszín ingyenesen látogatható, jegyeket a parlament honlapján lehet igényelni. Francia és angol nyelvű túrákra lehet időpontot foglalni, melyek során sok érdekességet osztanak meg az épületekről, de Kanada törvényhozását és történelmét is jobban megismerhetjük.

img_9612.jpg

Rideau-csatorna

A 202 km hosszú vízi út Ottawa városát és egyúttal az Ottawa folyót köti össze az Ontario-tó partján fekvő Kingstonnal. A csatornát 1832-ben nyitották meg, építményeinek többsége pedig a mai napig eredeti állapotában látható. Építésének célja elsősorban az volt, hogy biztonságos útvonalat biztosítson a Kingstonban és Montréalban állomásozó brit csapatok között. 2007-ben ez volt az első helyszín Ontario tartományban, amelyet felvettek az UNESCO világörökségek listájára.
img_9584.jpg

Gatineau folyópart

Az Ottawa folyó túlpartján fekvő Gatineau már Québec tartományhoz tartozik, lakói pedig elsősorban francia anyanyelvűek. Míg Ottawa dombtetőin neogótikus paloták sorakoznak, addig a québeci part a múlt század közepéig elsősorban ipari létesítményeiről volt híres. Az 1970-es években viszont a kanadai kormány számos közhivatalt telepített Gatineau városába, ezzel is szimbolizálva a kétnyelvű ország egységét.
img_9546.jpg

A két város azóta szinte teljesen egybenőtt, a québeci oldalon pedig gyárkémények helyett ma már irodaházakat és közparkokat láthatunk. A Kanadai Történeti Múzeum (Canadian Museum of History) mellől pedig a környék talán legszebb kilátását is élvezhetjük.

Notre-Dame-székesegyház

Az ottawai Notre-Dame a város legnagyobb és legrégebbi temploma. Helyén egykor egy kicsi fából készült épület állt, az egyház azonban az 1840-es években egy neoklasszicista stílusú katedrális építését rendelte el.
img_9579.jpg

Félúton azonban változtattak a terveken, így a templom felső részei már neogótikus stílusban készültek el. Az épület kívülről egészen visszafogott, a belső terek viszont rendkívül díszesek.

img_9514.jpg

Kanadai Nemzeti Galéria

A székesegyházzal szemben található a Kanadai Nemzeti Galéria (National Gallery of Canada), Észak-Amerika egyik legnagyobb területű múzeuma. Közel százezer alkotást tekinthetünk itt meg, köztük európai, ázsiai, amerikai és természetesen kanadai műveket is. A múzeum bejáratánál Louise Bourgeois francia szobrász installációja, a Maman (jelentése: anya) magasodik fölénk. A hatalmas pókot formázó szobor bronzból és rozsdamentes acélból készült, de méretes márványtojások is megbújnak a törzse alatt található zsákban. Bourgeois egy egész sorozatot készített a meghökkentő alkotásból, így például bilbaói Guggenheim Múzeum mellett áll egy hasonló szobor.
img_9512.jpg

Rideau-vízesés

A Rideau és Ottawa folyók találkozásánál található vízesés függönyszerű megjelenése miatt kapta a Rideau vagyis függöny nevet az ide települt franciáktól. Ez a név ragadt később rá a folyóra is. Bár a 11 méter magas zuhatag kevésbé látványos, mint mondjuk a Niagara vagy québeci Montmorency-vízesés, mégis érdemes elsétálni erre. A partmenti sétányról remek kilátás nyílik az Ottawa folyóra és a túloldalon fekvő parkra.
img_9505.jpg

Rideau Hall

Az 1838-ban épült villa csak átmenetileg szolgált volna Kanada főkormányzójának hivatalos rezidenciájaként, a tervezett új épület azonban soha nem készült el. A mindenkori uralkodó helyi képviselője így ma is Rideau-folyótól nem messze fekvő birtokon él és a miniszterelnökkel is itt tartja rendszeres találkozóit.
img_9620.jpg

Kanada államformája alkotmányos monarchia perszonálunióban Nagy-Britanniával, a jelenlegi főkormányzó így II. Erzsébet királynő nevében végzi el a ceremoniális feladatokat és szentesíti a kanadai törvényeket. A rezidencia, akárcsak a parlamenti épületek ingyenesen látogatható. Bepillanthatunk például az ikonikus, sátrat megidéző fehér-rózsaszín terembe és a miniszterelnöki meghallgatások helyszínéül szolgáló szobába is.

img_9623.jpg

ByWard Market

Kanada egyik legrégebbi termelői piacát 1826-ban hozta létre John By alezredes, a Rideau-csatorna építője. Célja az volt, hogy a vízi úton dolgozó elsősorban francia-kanadai és ír munkásokat kiszolgálja. A piacon friss élelmiszereket és kézműves termékeket árusító standok mellett kávézók, bárok és éttermek is helyet kaptak, így talán nem meglepő, hogy ma ez Ottawa legnyüzsgőbb városrésze.
img_9592.jpg

A kanadai főváros legfontosabb nevezetességeit akár néhány óra alatt is körbejárhatjuk, ha azonban belülről is felfedeznénk a parlamentet, a főkormányzói rezidenciát vagy a múzeumok valamelyikét, akkor érdemes legalább két napot eltölteni itt. Ottawa számomra nagyon kellemes meglepetés volt. A zöld parkok, az idilli folyópartok és a grandiózus épületek hamar meggyőztek róla, hogy a városnak ott a helye minden kanadai útitervben.

 

További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr317874955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása