Észak-Wales legszebb tájai: Snowdonia és környéke
2021. május 18. írta: Magyarul Utazó

Észak-Wales legszebb tájai: Snowdonia és környéke

A vadregényes vidékeiről, bányáiról és gazdag kultúrájáról ismert Wales északi része Nagy-Britannia leggyönyörűbb helyszínei közé tartozik. Ugyan Snowdonia hegycsúcsai és középkori várai kevesebb turistát vonzanak, mint a Skót-felföld vagy Anglia hófehér sziklái, ez nem jelenti azt, hogy ne lenne érdemes beiktatni őket nagy-britanniai útitervünkbe.

img_5423-2.jpg

Bevallom őszintén, mielőtt az Egyesült Királyságba költöztem, nem sokat tudtam Walesről. Természetesen én is kívülről fújtam A walesi bárdokat, és a The Crown (A Korona) című sorozat kapcsán is kaptam egy kis ízelítőt walesi kultúrából, de ennél jobban nem ástam bele magam az országrész történelmébe. 2020 elején egy brit barátom ötlete alapján kezdtünk el tervezni egy kirándulást a walesi Snowdonia Nemzeti Parkba, aztán persze jött a Covid. Azon kívül, hogy le kellett mondani az utazást és a hotelre kifizetett foglaló is elúszott, a pandémia alatt kiderült számomra, mennyire különleges is ez a régió. A hónapokig tartó bezártság alatt volt időm olvasni Wales történelméről, különleges helyszíneiről és a walesi nyelvről is. Közel egy év csúszással idén májusban már felkészülten, gondosan kidolgozott útitervvel indulhattunk el a sárkányok földjére.

img_5776.jpg

Az alig 3 ezer fős Llanrwrstban foglaltunk szállást, innen ugyanis viszonylag egyszerűen lehet megközelíteni a nemzeti park ikonikus helyszíneit. Ez volt az első alkalom, hogy „glampingeztem” (glamorous camping, magyarul fényűző kemping): egy hegyoldalban kialakított jurtában tértünk nyugovóra. Ez persze nem hangzik annyira fényűzően, de ha hozzáteszem, hogy kályhával fűtött dézsánk, kényelmes franciaágyunk és beltéri zuhanyzónk is volt, akkor máris jobban cseng a dolog. A szállás persze nem elsődleges, hiszen a legtöbb időt úgyis túrázással tölti az ember, látnivalókból pedig nincs hiány errefelé.

Snowdon, Wales legmagasabb pontja

img_5564-3.jpg

Az országrész egyik égköve minden bizonnyal az 1085 méter magas Snowdon. Az ikonikus csúcsra számos különböző nehézségű túraútvonal vezet, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvezőbb opciót. A nyári főszezon alatt akár vonattal is feljuthatunk a hegytetőre. Mi a közepes nehézségű Pyg Track nevű útvonalat választottuk, amely ugyan megdolgoztatja az embert, a kilátás azonban megér minden egyes izzadságcseppet.

Dolbadarni vár és a magányos fa

img_5708-3.jpg

A Snowdon csúcsára induló túraútvonalak közül a legkevésbé megterhelő minden bizonnyal a Llanberis ösvény, amely az azonos nevű település határából indul. A hegyvidéki faluban található Wales egyik legtöbbet fotózott pontja is. A Lynn Padarn partján álló „magányos fa” kedvelt célpont a fotósok körében, a felkelő nap ugyanis egészen festőivé tudja varázsolni a víztükör fölé magasodó lombkoronát. Érdemes felkeresni a közeli dombon található Dolbadarni vár romjait is, ahonnan mesés kilátás nyílik a környék tavaira és hegycsúcsaira.

Betws-y-Coed, Snowdonia kapuja

 img_5772-2.jpg

Az egykori bányászfalu nevének jelentése „imaház az erdőben”. Éttermeinek, hangulatos folyópartjainak és festői vízeséseinek köszönhetően Betws-y-Coed ma a nemzeti park egyik legnépszerűbb helyszíne. A hegyekkel körülvett település utcáit járva egy mesekönyvben is érezhetnénk magunkat, csak a cornettós napernyők és a zsúfolt kirakatok rántanak ki itt-ott a csodavilágból. Az aranyos kőházak és az 1500 környékén épült Pont-y-Pair híd miatt viszont mindenképpen érdemes erre kanyarodni.

A mágikus Fairy Glen

img_5795-2.jpg

A Betws-y-Coed környékének egyik legszebb pontjaként számon tartott Fairy Glen (Tündér-szurdok) a legenda szerint itt élő mitikus lényekről kapta nevét. A falutól néhány percnyi autóútra fekvő folyószakaszt helyiek gondozzák, akik látogatónként egy fontot várnak a kapunál elhelyezett becsületkasszába. Olyannyira mágikus hely ez, hogy itt sunnyogókat is megtalálják. Egy közelben élő idős asszony például azonnal felbukkant, amint apró után kezdtem kutakodni a pénztárcámban, és segített felváltani a tízfontos bankómat.

Conwyi vár és Nagy-Britannia legkisebb háza

img_5681-2.jpg

Conwy vára az Egyesült Királyság legimpozánsabb középkori várainak egyike. I. Eduárd király építette az 1200-as évek végén, miután sikeresen meghódította Walest (ő az a király, aki vágtat fakó lován Arany balladájában). Az erődítmény 1986 óta Világörökség részét képezi. A várfalak szomszédságában egy másik híres épületet is megcsodálhatunk: Nagy-Britannia legkisebb házát.

img_5690-2.jpg

A 16. századan épült ingatlan utolsó lakója egy helyi halász volt, ám miután az önkormányzat lakhatatlannak nyilvánította a folyóparti házat, ki kellett költöznie onnan. Az épület egyébként mai napig a család tulajdonában van.

Caernarfoni vár

img_5698-2.jpg

A walesi hercegek koronázási helyeként szolgáló Caernarfoni vár szintén világörökségi helyszín. 1969-ben itt iktatták be walesi hercegnek Károlyt is. A grandiózus erődítmény ottjártunkkor éppen felújítás alatt volt, így csak kívülről csodálhattuk meg.

Llanddwyn szigete

img_5647-2.jpg

Az apró árapály-sziget nem csak festői strandjáról és homokdűnéiről ismert. A partszakasz fontos szakrális hely is, a legenda szerint ugyanis itt élt a szerelemesek walesi védőszentje, Dwynwen. A sziget általában egyszerűen, egy kb. fél óra sétával megközelíthető a helyi parkolóból, kivéve dagály idején, amikor is az ide vezető ösvény egy-két órára víz alá kerül.  

Portmeirion, a mediterrán hangulatú turistafalu

img_5823.jpg

Wales egyik legnépszerűbb látványossága 1926 és 1976 között épült fel Sir Clough Williams-Ellis által tervei alapján. Az építész igazi mediterrán hangulatot szeretett volna megidézni a szülőfaluja közelében fekvő félszigeten. Az épületek többsége szállodaként, kávézóként és étteremként működik, és a pálmafákkal szegélyezett sétányok és terek is csak belépő ellenében látogathatók.

További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr1516561892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

buszrajongó 2021.05.18. 19:22:57

Conwy vára gyönyörű, de az onnan kőhajításnyira lévő Llandudno-t a Great Orme-mal hogy sikerült kihagyni?

Ettől függetlenül Wales gyönyörű, csodálatos, 26 ezer négyzetkilométernyi Paradicsom.
süti beállítások módosítása