Túraútvonal a tenger fölé magasodó sziklák mentén: Seven Sisters
2020. augusztus 18. írta: Magyarul Utazó

Túraútvonal a tenger fölé magasodó sziklák mentén: Seven Sisters

Londontól alig két órányira fekszik Anglia egyik legszebb partszakasza, a Seven Sisters (hét nővér). A hófehér sziklafal akár egynapos kirándulás során is felfedezhető, készüljünk fel azonban a másnapi izomlázra, a nővérek lankái ugyanis kellőképpen megdolgoztatják a látogatók lábizmait.

A La Manche csatorna – vagy ahogy az angolok hívják: Angol-csatorna – partján húzódó mészkősziklák már régóta rajta voltak a bakancslistámon, idén nyáron pedig végre sikerült összehozni a várva várt túrát. A járványhelyzet miatt nem terveztem külföldi nyaralást, helyette Anglia tengerpartjainak felfedezését tűztem ki célul. Bár a kánikula helyett erős széllökések várnak szinte mindenhol (itt is), a látványra nem lehet panasz.

img_3936.jpg
A Seven Sisters Country Park egyszerűen és gyorsan megközelíthető London belvárosából. Tömegközlekedéssel és autóval is körülbelül két óra az út, érdemes ugyanakkor felkészülni arra, hogy a parkolóhelyvadászat hosszas procedúra lehet. A parthoz legközelebb eső hivatalos parkoló egészen kicsi, főleg ahhoz képest, mennyire népszerű kirándulóhelyről beszélünk. A szomszédos Friston-erdőnél azonban ugyanazért az árért (napi 4,5 font) parkolhatunk és itt nem is feltétlen kell bepréselnünk magunkat két kisbusz közé.

A tömegközlekedéssel érkezőknek először Brighton felé kell venni az irányt, majd ott átszállni a Eastbourne-be tartó buszra egészen a Seaford mellett található Seven Sisters Park Centre-ig. Innen el lehet sétálni egészen Eastbourne-ig (20 km), ahonnan már egyenesen Londonba visz a vonat. Aki pedig csak a Seven Sisters szikláit sétálná körbe, East Deanből (10 km) is visszajuthat a fővárosba.

img_3838.jpg

img_3947.jpg

Seafordnál, a kanyargó Cuckmere-folyó mentén, idilli legelőkön átvágva kezdjük a kirándulást. Bár a parkoló környéke meglehetősen forgalmas, minél távolabb jutunk, annál kevesebb túrázóval találkozunk. A legtöbben csak a folyó torkolatánál fekvő strandig vagy az első szikla tetejéig jutnak el, pedig a kilátás ezeken túl is lenyűgöző.

img_3850.jpg

img_3852.jpg

A Seven Sisters – nevéből adódóan – hét részből áll, teljes hossza pedig közel 6 km. A túraútvonal nem különösebben megerőltető, az emelkedők és lejtők miatt azonban kellően kifárasztja az embert. Jó hír lehet, hogy a sziklafal végén húzódó Birling Gap nevű mélyedésnél egy hangulatos strand (és egy kávézó) várja a megpihenni vágyó turistákat.

img_3942.jpg

Mi a Birling Gaptől East Dean felé vettük az irányt, ahol egy szabadtéri pubban fogyasztottuk el jól megérdemelt ebédünket mielőtt visszaindultunk volna a túránk kezdőpontjához, a Friston-erdei parkolóhoz. Összesen kb. 20 km-t sétáltunk a sziklák mentén egészen East Deanig és vissza, de ez egyáltalán nem tűnt soknak.

A partszakasz az első métertől az utolsóig lélegzetelállító és nem is feltétlen kell gyakorlott túrázónak lenni, hogy meghódítsuk mind a hét nővért.

További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr2616116746

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása