Ilyen ma a világ első iparvárosa
2020. június 25. írta: Magyarul Utazó

Ilyen ma a világ első iparvárosa

Innen indult az ipari forradalom, itt épült az első személyszállító vasút és itt dolgozott együtt Marx és Engels is. Manchester még ma is az Egyesült Királyság egyik legjelentősebb városa és nem csak futballcsapatai miatt.

img_2808.jpg

Manchester több szempontból is úttörő volt. A textilipar fellendülésének hatására ez az észak-angliai település vált a világ első igazi iparvárosává. Itt épült meg Nagy-Britannia első mesterséges vízi útja, a Bridgewater-csatorna, később pedig az Ír-tenger felé is kiépült az összeköttetés. A 19. századra Manchester környéke a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiójává vált.

"Amit ma tesz Manchester, azt teszi holnap a világ"

- állították sokan akkoriban, a város pedig azóta is az élen jár.

A "MÁSODIK VÁROS"

Az elmúlt közel háromszáz évben vissza-visszatérő kérdés, hogy melyik Nagy-Britannia második legfontosabb városa. Ezt a nem hivatalos titulust több település is szeretné magáénak tudni, legnagyobb eséllyel azonban mégis Birmingham, Glasgow és Manchester indul. Ezen városok mérete, népességszáma, kulturális és gazdasági súlya nagyjából azonos, így valóban nehéz megállapítani, melyik állhat a képzeletbeli dobogó második fokán. A briteket olyannyira foglalkoztatja ez a kérdés, hogy rendszeresen készülnek közvéleménykutatások is a témában, melyeken egyébként rendszerint Manchester jön ki győztesként.

 

AMIT NEM SZABAD KIHAGYNI

A város nem egy klasszikus turistacélpont, mégis számos látnivalóval szolgál. Az ipari múlt még ma is tetten érhető, hiszen lépten-nyomon átalakított raktár- és gyárépületeket vagy éppen kikötőket fedezhetünk fel. Az alábbi helyszíneket mindenképpen érdemes felkeresni, ha erre járunk. 

ALBERT SQUARE

Manchester igazi fénykora egyértelműen a 19. század második felében volt, amikor is igazi kozmopolita várossá vált. Ennek a kornak az emlékét őrzi az Albert Square-en álló neogótikus stílusú városháza. A téren szinte folyamatosak a rendezvények, így nagy eséllyel futhatunk bele egy kirakodóvásárba vagy egy koncertbe.

NORTHERN QUARTER (ÉSZAKI NEGYED)

A Manchester szívében fekvő bohém negyed számos butiknak, lemezboltnak és hangulatos kávézónak ad helyet, de ez az éjszakai élet egyik központja is. A '90-es években gyakorlatilag teljesen újragondolták a lerobbant környék funkcióját, így az egykori raktárépületekben ma már élőzenei koncerteket tartanak, a vörös téglafalakat pedig street art festmények borítják.

CHETHAM'S KÖNYVTÁR

Az angol nyelvterület legrégebbi nyilvános könyvtára több, mint 350 éve üzemel Manchesterben, a gyűjteménynek otthont adó épület azonban közel 600 éves. Ez volt Karl Marx és Friedrich Engels találkozóhelye, ahol többek közt az 1848-ban kiadott Kommunista kiáltványon is dolgoztak. A könyvtár csak kísérővel látogatható, a túravezetés azonban ingyenes.

JOHN RYLANDS KÖNYVTÁR

Ki gondolná, hogy a világ első ipari nagyvárosa kapcsán könyvtárakról fogok ömlengeni? Manchester azonban sosem volt egy gyárkémények füstjében úszó lakótelep. Volt persze sok kémény és munkásszálló, ezekhez azonban egy pezsgő kulturális élet is társult. Kiváló bizonyíték erre az 1900-ban átadott John Rylands Könyvtár.

A neogótikus épület önmagában is lenyűgöző látványt nyújt, az olvasótermek polcain sorakozó antik könyvek azonban még izgalmasabbá teszi a helyet. További érdekesség, hogy igazi Viktória korabeli illemhelyen könnyíthetünk magunkon.

Már a bejáratnál felhívták rá a figyelmem, hogy az épületben bizony a WC is történelmi.

ROCHDALE-CSATORNA

A várost átszelő csatornahálózat ma már nem bonyolít le számottevő forgalmat, leginkább csak lakó- és turistahajók közlekednek itt. A partmenti sétányok azonban remek lehetőséget kínálnak Manchester felfedezésére. Az 1800-as évek elején kiépült Canal Streeten már kétszáz éve sorakoznak a pubok és éjszakai bárok, az ipar leépülésével azonban a közönség igencsak megváltozott.

Az 1950-es évekre az elhagyatott utca piroslámpás negyeddé vált. A központi fekvésű, mégis sötét és kihalt csatornapart pedig a meleg férfiak elsődleges találkozóhelye lett. Nem véletlen, hogy a környék ma a "Gay Village" nevet viseli és ez a város LMBTQ közösségének központja. 

CASTLEFIELD

Manchester városa valószínűleg a Mamucium nevű római kori erősítményről kapta a nevét, amely a mai Castlefield nevű városrész területén helyezkedett el.

A várfalak egészen az ipari forradalomig álltak, ekkor azonban helyet kellett csinálni egy sor új beruházásnak és a kétezer éves köveket sajnos el kellett pakolni az útból.

Az erődítmény romjai helyén haladt ugyanis át a Rochdale-csatorna, ezen kívül vasúti hidak és raktárak is épültek a területen. Az ipar hanyatlásával ez a környék is átalakult. A régi téglaépületekből éttermeket, bárokat, lakó- és irodaházakat alakítottak ki, a csatornák mentén pedig sétányok és közösségi terek létesültek.

KÖZLEKEDÉS

Bár a manchesteri városvetetés többször megpróbálkozott egy londonihoz hasonló földalatti vasút kiépítésével, ez végül sosem valósult meg. Helyette villamossíneket fektettek le, így hét vonallal itt működik az Egyesült Királyság legnagyobb villamoshálózata. Ezt paypassos bankkártyával is igénybe vehetjük: a megállókban elhelyezett érzékelőkhöz kell érinteni a kártyát, a rendszer pedig automatikus levonja a jegy árát.

JÓ, HA TUDOD

  • A város két első osztályú futballcsapat a Manchester United és Manchester City otthona. Nem meglepő, hogy meccsek idején hatalmas dugók tudnak kialakulni a stadionok környékén.

  • Manchester jelképe, a méh szinte bárhol feltűnhet a városban. Rajta van a köztéri kukákon, csatornafedeleken és falfestményeken is megjelenik.

 

További utazós tartalmakért kövess Instagramon és Facebookon is!

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr7515912726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Toncsi90 2020.06.26. 01:59:35

Néhány éve, amikor először jártam az Egyesült Királyságban, tettünk egy nagy körtúrát, bár akkor inkább délnek mentünk, mert a Stonehenge volt az egyik fő megállónk, így Manchester kimaradt. Azóta pedig London és közvetlen környéke volt az úti cél. De nagyon érdekesnek tűnik, és egyébként is tervben van egy nagyobb út (bár az főként a "Harry Potter jegyében" terveződik), szóval mindenképp felvetem majd az útitársaknak, hogy nézzünk rá. Köszi! :)

Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel 2020.06.26. 07:52:58

Igen a buzulás az feltétlen kellett a posztba. Biztos azért fogok odamenni, h ratyikat nézzek

sZulamith 2020.06.26. 08:22:38

Amikor mi még a jobbágy felszabaditásról beszéltünk, ők már az ipari forradalomról. Lemaradásunk ma is tapasztalható. .

ungabunga 2020.06.26. 10:20:13

Én itt élek, ebben a városban. Nem tudom, te mikor jártál itt, de az Albert Square-en már a vírus előtt is beszüntették a kirakodóvásárokat (a szokásos évi magyar fesztivált idén már a katedrális előtti téren rendezték volna, ha nem kellett volna virtuálissá válnia). A vírus pedig a a Gay Village szórakozóhelyeit és a Northern Quarter üzleteit is megtizedelte, senki sem tudja, hogy valaha visszatér-e az élet ezekbe. A városvezetés most inkább a Deansgate-et akarja a turizmus központjává fejleszteni, a régi helyek meg szép lassan ingatlanfejlesztői prédává válnak.

P4K 2020.06.26. 10:29:46

Ahogy a cikk is állítja, van néhány látnivaló, de nekem valahogy mégis elég nyomasztó Manchester. Elég lepukkant, aki Angliát tervezi bejárni annak nem ezt a várost javaslom fő attrakcióként.

Rodney_2 2020.06.26. 10:29:46

@Horváth András zöld dossziéja a Nagyi receptjeivel: Hát Manchesterben nem sok más látnivaló van :)))
Ha követed a híreket a buzik és niggerek felsőbbrendű állampolgárokká váltak. Ha ők követnek el mindneféle bűncselekményeket, akkor a rendőrök letérdelnek eléjük és a cpőjüket csókolgatják. Ezek az európai közös értékek alkalmazásából következnek amiket Brüsszel állandóan számonkér Orbánékon.

Andy73 2020.06.26. 12:03:30

1985: a Videoton jobb mint a Manchester

index.hu/belfold/tegnapiujsag/2008/03/19/1985_a_videoton_jobb_mint_a_manchester/

Egyébként Dél-Anglia tényleg sokkal barátságosabbnak tűnik, nem csak a történelmi örökség, de az időjárás miatt is: északon szinte állandó a szürkeség, nyirkosság és az eső, míg Londonban nem sokkal több eső esik, mint Magyarországon.
Marx-Engels pedig ugyan ott dolgozott, de a követőik nálunk okoztak hatalmas károkat, amelyek sajnos csak fokozták a lemaradásunkat.

ungabunga 2020.06.26. 12:49:20

@P4K: Nem tudom, mit értesz "lepukkant" alatt. Egy élő városról van szó, amiben helyi lakosok élnek, méghozzá nagyjából tízszer aktívabban, mint az átlag magyarok. Szerintem ez sokkal klasszabb, mint a steril, skanzenjellegű turistavárosok. Ennek a városnak pont ez a legfőbb vonzereje, legtöbbször New Yorkhoz szokták hasonlítani atmoszférájában (egyébként rengeteg filmben is Manchesterben forgatják le a New York-i jeleneteket).

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.06.26. 16:29:42

Igen, a foDball miatt mennék én is, remélem, mihamarabb sikerül.Persze, meg kell várni, amíg ez a rohadás dögvész elül.És ha már ott vagyok, megnézek mindent, amit lehet.

P4K 2020.06.26. 19:17:38

@ungabunga: konkrétan azt értem, hogy elég koszos és rengeteg lepusztult épület található itt. Más angol városokhoz képest értettem, nem Magyarországhoz képest. Egyébként sok angol nagyváros sajnos eléggé hasonló. A turista övezet még úgy ahogy kinéz valahogy jobb esetben, de az összkép nem a legszebb. A nagyvárosi nyüzsgés valóban megvan, mint fentebb írtam nem arra gondoltam.
süti beállítások módosítása