Legendák nyomában Artúr király váránál
2020. augusztus 11. írta: Magyarul Utazó

Legendák nyomában Artúr király váránál

A misztikus Artúr király szülőhelyeként számon tartott Tintagel nem véletlenül vált Nagy-Britannia népszerű látványosságává. A helyi erődítmény robosztus falai, a lélegzetelállító kilátás és a rejtett, tengerparti barlangok írók százait varázsolták már el, így Trisztán és Izolda, valamint Merlin legendája összeköttetésben áll a településsel.

img_4584-2.jpg

Nem sok olyan egy utcából álló faluról hallottam, amely annyi turistát vonz, mint az Észak-Cornwallban található Tintagel. Bevallom őszintén, én idén nyárig nem hallottam erről a helyről, néhány hete azonban elkezdtem Anglia legszebb tengerpartjai után kutakodni. Amikor megláttam az első képet a tintageli várról és a környékbeli túraútvonalakról, azonnal tudtam, hogy ide el kell látogatnom. Bele is vetettük magunkat a szervezésbe: autót béreltünk, foglaltunk egy szobát a falu egyik hangulatos vendégházában és meg sem álltunk a Londontól közel 400 km-re fekvő Tintagelig.

Artúr király is sörözött, sörözz te is

A faluban szinte mindenhol jelen van Artúr király. A legendás uralkodóról pubot, vendégházat és parkolót is elneveztek, a kocsmák hirdetőtábláira pedig olyan szlogenek is kikerültek, mint az „Artúr király is sörözött, sörözz te is!”. De mi is pontosan a kapcsolat a kerekasztal lovagjait vezető mitikus alak és a település között?

img_4611.jpg

Az artúri legendák alapjául szolgáló Historia Regum Britanniae (Brit királyok története) című latin nyelvű mű Tintagelt jelöli meg Artúr király fogantatásának helyszíneként. Fontos azonban leszögezni, hogy a középkori         krónikára ma már elsősorban csak fikcióként szoktak tekinteni. Egyes történészek azt is megkérdőjelezik, hogy Artúr létező személy volt. Monmouth-i Gottfried, a fent említett mű szerzője, sehol sem állította, hogy a király itt is született vagy élete során bármikor is meglátogatta az erődöt, később mégis úgy kezdtek el hivatkozni Tintagelre, mint Artúr király szülőhelyére.

img_4595.jpg

A vár Trisztán és Izolda mondakörével is kapcsolatban áll. Algernon Charles Swinburne angol költő a szerelmesekről szóló művében többször is Tintagelt nevezi meg a történet helyszíneként.

Királyi székhely és fontos kikötő

Akár itt látta meg a napvilágot a legendás uralkodó, akár nem, a tintageli várat mindenképpen érdemes felkeresni. Az erődítmény az 5. és 7. század között valószínűleg a cornwalli királyok székhelyeként szolgált és ez volt a környék egyik legfontosabb kikötője is. A ma látható maradványok nagyrészt a 13. századból származnak, amikor is Richárd, Cornwall grófja építtetett magának palotát a meredek sziklaszirten. Sokak szerint éppen azért esett a választása éppen erre a partszakaszra, hogy az artúri mondakört összekösse a cornwalli királyokkal.

img_4569.jpg

Az építmény két részből áll: egyik fele a parton, másik fele egy szigeten helyezkedik el. A kettő között húzódó átjáró a tenger eróziójának köszönhetően mára megsemmisült, a tavalyi évben azonban egy vadonatúj hidat építettek a morajló hullámok fölé. 

A várba érdemes hetekkel előre időpontot foglalni, hiszen – népszerű látványosság lévén – a jegyek (különösen a nyári időszakban) hamar elfogynak. A felnőtt belépő 15 font, de gyermekek és nyugdíjasok számára kedvezményes jegyek is válthatók. 

img_4589.jpg

A várfalakon túl

Bár aprócska faluról beszélünk, bőven találunk látnivalót a középkori erődön kívül is. A vár lábánál fekvő öböl belépő nélkül is látogatható, így akár Merlin barlangját is felfedezhetjük. Erre csak apálykor van lehetőség, dagály idején ugyanis a barlang szinte teljesen víz alá kerül. A feszített programunk miatt nekem nem volt időm megvárni, hogy a misztikus hely teljesen felfedje magát, így átgázoltam a derékig érő vízben (a hullámok erősek lehetnek errefelé, úgyhogy ne csináld utánam).

img_4615.jpg

A főutcában álló 14. századi postaépületet szintén érdemes felkeresni, ha pedig errefelé járunk, ne hagyjuk ki a közeli teázókat sem. Az igazi cornwalli délutáni tea ára 6-7 font körül mozog, ez azonban magában foglal egy komplett étkezést, hiszen a forró ital mellé péksüteményt, eperlekvárt és tejszínt is kapunk.

A faluból több túraútvonal is indul, melyek jellemzően a tengerparton vezetnek végig. Ezek egyikén haladva akadtunk rá a Bossiney Cove nevű idilli strandra is. A meredek útvonalon megközelíthető homokos part dagály idején teljesen eltűnik, az itt található vízesés miatt azonban a nap bármely szakában érdemes lemászni ide.

img_4489.jpg

Alig néhány km-re Tintageltől egy nagyobb zuhatagot is megtekinthetünk. A közel 18 méteres St Nectans Kieve amellett, hogy népszerű turistacélpont, szakrális hely is. A vízeséshez csak a folyóban sétálva vagy a partmenti sziklákon ugrálva juthatunk közel, így érdemes vízálló öltözetben érkezni.

img_4530.jpg

Turistaparadicsom és a nyugalom szigete

Tintagel különlegessége, hogy bár számos turista fordul meg itt napközben, a falu estére szinte teljesen kiürül. Nagy szállodák hiányában az utazók jelentős része csak néhány órát tölt itt, így – különösen a reggeli és esti órákban – van lehetőségünk elvonulni a világ elől és nyugodtan élvezni a környék lenyűgöző partjait és erdeit.

img_4477.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr6816111056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2020.08.12. 04:58:45

"Artúr vagyok, a britek királya! Kié az a vár?
-Kinek a királya?
-A britekké.
-Kik azok a britek?
-Mi vagyunk! Mindannyian. És én vagyok a királyotok."
Elnézést, de nekem a híres dokumentumfilm óta mindig röhöghetnékem támad Arthur király említésekor...
:D
Na de, komolyra fordítva, q szép ez a környék, valahogy el kellene ide (is) jutni, csak lenne már vége ennek a rohadék dögrovásnak.
Biztosan kellene vagy fél év szabadság, hogy az ember rendesen megnézhessen mindent.És akkor ez még csak Dél-Anglia.

Magyarul Utazó 2020.08.12. 12:29:42

@geegee: Igen, én két éve Londonban élek, de még mindig rengeteg hely van a Dél-angliai listámon. Korábban nem is gondoltam, mennyi izgalmas úticél van errefelé.

kiskutyauto 2020.08.12. 16:07:25

Nos hogy Arthur és Merlin léteztek-e vagy sem és hogy itt született-e a mítikus nagykirály vagy sem, ez egyelőre a mítográfusok dolga; azonban a hely mindenképp különleges. Azt tudjuk, hogy a Cornwall házhoz kötődik és ez sem csekély dolog, mondjam azt akár felér Arthur legendájával. Azonban ugyebár a másik adekvát helyszín Avalon lenne, ahol említett dicső király élt, ez pedig egy sziget, nem messze innen, legalábbis a legendák szerint. inkább Bardsey szigete... A várrom látszik ha tökéletes stratégiai fekvésű sziget tökéletes stratégiai fekvésű hegyén (hátulról a vízből meredek sziklafal, tehát oda hadsereg felállni nem tud), elől mező ahol viszont lehet csatázgatni, amit ugyebár a középkorban imádtak... de elég hely van, gazdálkodni is hogy teljesen önellátó legyen a sziget, mégha nagyobb hadsereg is állomásozik ott... Merlin barlangja is lehetett itt nyugodtan, van bőven, de ha létezett is ez a nagyhatalmú rejtélyes kelta mágus, aligha egy barlangja volt Britanniában.... Node látszik, hogy valakik nagyon nem akartak itt Arthur zarándokhelyet, emlékhelyet, pláne egy legendás nagy várat... hanem inkább a semmit, láthatóan porig van rombolva az egész, vajon miért? (holott Nagy-Britanniában nem igazán jellemző a várak és erődök rombolása, hanem inkább mindig újjáépítése)... Felelek is: mert a drágalátos KLÉRUS ELLENÉRE VOLT AZ ARTHUR MONDAKÖR!!! Ezeréves rémuralmuk és terrorjuk alapelveit cáfolta Arthur és Merlin, de főleg az utóbbi, hiszen hogy is lehetett a középkorban a legdicsőbb legendás brit király mestere egy okkult és pogány kelta druida ugyebár? Na azt már nem! Az nem lehetséges, olyat nem hagyunk! Mondták és egy hadtesttel, az első lehetséges pillanatban eldózeroltak mindent, nyoma se maradjon... persze egy ilyen csodás helyet lehetetlen volt pláne a sötét középkorban tökéletesen elfedni és elkenni... ezért ma is láthatóak itt-ott az alapok, az egész sziget felépítésén is látszik, hogy mire való és mi volt itt. De hogy Arthur és Merlin voltak-e vagy valaki más, hasonló kaliberű befolyásos személy(ek), az jó kérdés. Úgy látszik elég volt csak a halvány gyanúja a legendának, hogy a keresztényterror ezt is eltörölje... A Cornwall-okkal nem volt baj, az ő nem kisebb volumenű ősi építményei sokkal jobb állapotban maradtak fenn, bár azok is romok persze... Merlin sok legendában jelen van sokfelé a nagy szigeten, sőt egyesek szerint, más neveken a kontinensen is megjelent itt-ott, ha nem is mint kelta druida, de mint gazdag titokzatos arisztokrata, akik különféle történelmi léptékű ügyekbe avatkozott be finoman és mindigis az okkultizmust képviselte vagy ha tetszik használta. Talán valóban fehér mágus volt... mindenesetre archetípusa sok mesében megjelenik világszerte... pl Gandalf ugyebár...

gigabursch 2020.08.12. 18:14:06

Szép hely, kétségtelen.

@geegee:
+1

@kiskutyauto:
Nagyrészt egyetértek veled.

Amator 2020.08.12. 18:30:19

" Nagy szállodák hiányában az utazók jelentős része csak néhány órát tölt itt "
A Camelot Hotel már nem is jó ? Ott van rögtön egy nyíllövésnyi távolságra.
süti beállítások módosítása