A skót halászfalu, ahol Thor és Harry Styles is megfordult
2021. július 06. írta: Magyarul Utazó

A skót halászfalu, ahol Thor és Harry Styles is megfordult

A Skócia és Anglia határán fekvő St Abbs igazi képeslapra illő település. A környék gigantikus sziklái és kristálytiszta vizei számos ritka állat- és növényfajnak biztosítanak otthont, a festői látkép pedig hollywoodi gigaprodukciókban is visszaköszön.

img_6288.jpg

Nem sokszor indultam útnak azért, hogy egy videóklip helyszíneit keressem fel, de Harry Styles „Adore You” című kisfilmje láttán azonnal kutatni kezdtem, hol található a klipben látható halászfalu. Hamarosan rá is bukkantam St Abbs-re, amely, mint kiderült, nemcsak a Grammy-díjas énekest vonzotta ide, hanem a Bosszúállók készítőit is.  Itt forgatták ugyanis a Marvel-film Új-Asgardban, Thor otthonában játszódó jeleneteit. Az említett produkciók ellenére St Abbs nem vált klasszikus turistacélponttá és máig megőrizte idilli atmoszféráját.

 Az aprócska település alig 75 km-re fekszik Edinburgh-tól, mégis olyan érzés kapja el itt az embert, mintha egy teljesen másik világba csöppenne. Ebben a hangulatban engem az is segített, hogy közel három órába telt megközelíteni a helyet a tömegközlekedés hiányosságai miatt. A skót fővárosból először Berwick-upon-Tweedbe utaztunk vonattal, majd egy órát kellett várnunk a St Abbs-be tartó buszra. Szerencsére Berwickben is akadt látnivaló: egy 1850-ben átadott vasúti viaduktot és egy 13. századi vár romjait is megcsodálhattuk. Az egészen ritkán közlekedő helyi busz végül elvitt minket a festői halászfaluba, a buszvezető pedig arra is felhívta a figyelmünket, hogy két óra múlva indul vissza az utolsó járattal. Ezt észben tartva indultunk el felfedezni az alig néhány utcából álló települést és környékét.

img_6260.jpg

 

A falu akár fél óra alatt is kényelmesen körbesétálható, a közeli természetvédelmi terület, St Abb’s Head túraútvonala pedig egy-két óra alatt teljesíthető (nekünk bő egy órába telt). A meredek sziklafalak tetején haladó sétány látványos partszakaszok mentén halad egészen a helyi világítótoronyig, visszafelé pedig a Mire Loch nevű tavat tekinthetjük meg. A 6 km-es túra megdolgoztatja az embert, a kilátásra azonban nem lehet panasz. 

img_6276.jpg

img_6292.jpg

A terület számos ritka madárfajnak ad otthont, köztük a pingvinszerű lummának. A fekete-fehér madarak költési időszakban tengerhez közeli sziklákon zsúfolódnak össze, a világítótorony környékén pedig mi is elcsíptünk egy kifejezetten nagy kolóniát.

img_6320.jpg

img_6286.jpg

Az utazás minden viszontagsága ellenére, St Abbs az egyik kedvenc skóciai helyszínemmé vált és nem csak a fent említett popkulturális vonatkozások miatt. A település nem szerepel a felkapott turistacélpontok között, én azonban minden Skóciába látogatónak csak ajánlani tudom. 

img_6267.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://magyarulutazom.blog.hu/api/trackback/id/tr5316608516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabroca 2021.07.07. 19:35:24

nem olyan nagy szám, itthon szebb dolgok vannak

Benbe · http://www.benbe.hu 2021.07.07. 21:34:15

@gabroca: Én lenyűgözőnek találom, de egy helyi nénike a kézműves piacról egyetért veled: ő azt mondja, nagyon irigyli a magyarokat, amiért bent vagyunk az EU-ban. Az osztályommal voltam, és azt mondta, olyan lehetőségeik vannak a diákjaimnak, amikről a skót gyerekek már nem is álmodhatnak.
süti beállítások módosítása